پارچه شناسی (الیاف مصنوعی) ، در این مقاله با انواع پارچه از نظر منشا پیدایش آشنا خواهیم شد و به طور خاص درباره پارچه با الیاف مصنوعی خواهیم خواند.
انواع پارچه از نظر منشا آن :
پارچه شناسی (منشا الیاف حیوانی) ، پارچهها با توجه به منشا آنها به چهار دسته تقسیم میشوند:
- منشا گیاهی : مانند کتان، پنبه، کنف و غیره.
- منشا حیوانی : مانند ابریشم، پشم، خز طبیعی و غیره.
- سرچشمهی معدنی: مانند آزبست ( پنبهی نسوز) و پارچههای شیشهای.
- پارچههای تولید شده از سنتزهای شیمیایی: مانند نایلون، داکرون و ترگال.
پارچههای مصنوعی:
پارچه شناسی (الیاف مصنوعی) ، الیاف این پارچهها ساختهی انسان هستند و بسته به مادهی اولیهی آنها، کاربردهای متفاوتی دارند. ویژگیهای این پارچهها شامل: مقاومت و استحکام زیاد، سبکی، کم حجم بودن، آب نرفتن و ثابت بودن ابعاد و نپوسیدن و ساییده نشدن است.
در ادامه به معرفی برخی از انواع پارچه های تولید شده با الیاف مصنوعی خواهیم پرداخت .
ریون:
یکی از پرکاربردترین پارچههای لباس زنانه که برای لباسهای مهمانی به کار میرود ریون می باشد، زیرا جنس ریون اصطلاحا لس می باشد و برای لباسهای مجلسی بسیار شیک و زیبا نمایان می شود.
داکرون:
داکرون و تریلن از معروفترین نام های تجاری پلی استر می باشند و به دلیل تنوع رنگ و استحکام بسیار محبوب است.
آکلیریک:
پارچه های الیاف اکریلیک (Acrylic) از طریق پلیمری مصنوعی به نام اکریلونیتریل (acrylonitrile) ساخته می شوند. این نوع از الیاف، با واکنش برخی از مواد شیمیایی نفتی یا مبتنی بر زغال سنگ با طیف متنوعی از مونومرها تولید می گردند. این مسئله نشان می دهد که پارچه اکریلیک یک الیاف مبتنی بر سوخت فسیلی است. چون پارچه اکریلیک یکی از کم تنفس ترین شکل های منسوج در جهان است، لذا از آن در کاربردهای حفظ کننده گرما استفاده می گردد. مثلا این پارچه در تجهیزات ورزشکاران معمولا به کار برده می شود و مشاهده کردن استفاده از پارچه اکریلیک در تولید گرم کن های ورزشی، ژاکت های کلاه دار و شلوارهای ورزشی متداول است. همچنین نگرانی هایی در مورد احتمال سرطان زا بودن اکریلیک وجود دارد، بنابراین جهت جلوگیری از تماس این الیاف با پوست باید تا حد ممکن احتیاط نمود.